Върховният административен съд отмени Решение  от началото на януари на

...
Върховният административен съд отмени Решение  от началото на януари на
Коментари Харесай

ВАС отмени решението на Надзорния съвет на НЗОК от 2015-а за лимитите на болниците

Върховният административен съд анулира Решение  от началото на януари на 2015 година на Надзорния съвет на Здравната каса, с което бяха избрани лимитите на лечебните заведения за 2015 година. Това заяви пред " Хоризонт " доктор Николай Болтаджиев от Националното съдружие на частните лечебни заведения.

Съдът удостоверява напълно претекстовете на Административен съд - София град, който прогласи за оскъдни текстове, с които се дефинират лимитите на лечебните заведения през 2015 година. Никъде в Закона за здравното обезпечаване или за бюджета на Здравната каса не  е планувана опция Надзорният съвет да дефинира „ размер на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на разпоредбите ”, защото това би означавало да се заложат нови стойности на разноските за болнична помощ, с което биха се иззели функционалностите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК., се споделя в претекстовете на съда. Д-р  Николай Болтаджиев от Националното съдружие на частните лечебни заведения напомни, че през 2015 година делото се завежда от една частна болница посредством Центъра за отбрана правата в опазването на здравето:
На процедура значи, че и останалите лечебни заведения към този момент в този момент могат да претендират за надлимитната си активност от 2015-та година. Това, несъмнено, е юридически проблем, който не е в моята подготвеност да кажа по какъв начин, само че допускам, че с това решение се дава към този момент зелена светлина за искане на надлимитната активност за 2015-та от всички лечебни заведения.
В претекстовете на съда се показва още, че решението за лимитите: Налага краен извод, че Народно събрание на НЗОК няма подготвеност да приема размери на финансови средства за възнаграждение на дейностите за болничната помощ, залагайки процентен механизъм по отношение на средствата, получени през 2014г. Единственото предоставено му законово пълномощие е да дефинира реда, по който към този момент одобрените средства да бъдат разпределени сред обособените районни каси и болнични заведения.На базата на нищожното решение, НЗОК удържа 52 милиона лв. на лечебните заведения. Извършената от тях лечебна активност, беше избрана като „ надлимитна ” и не е платена и до в този момент. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР